dijous, 28 d’abril del 2022

Canvis a la CCMA: “cremalleres” i interinatges

 Amb l’inici del concurs per a l’elecció dels pròxims directors de TV3 i Catalunya Ràdio es confirma la sortida de Vicent Sanchis i de Saül Gordillo, que han ostentat aquests càrrecs els darrers anys.

Provisionalment, Sígfrid Gras i Jordi Borda faran les funcions de directors de cada mitjà. Alhora, també deixen el càrrec els directors d’Informatius de totes dues empreses, David Bassa i Francesc Cano, que continuaran amb noves responsabilitats. Aquestes sortides i canvis posarien fi al pacte “cremallera” amb el qual els partits del govern van repartir-se els càrrecs a la CCMA.

 

S’acaba una etapa llarga i complicada, durant la qual no s’ha posat remei a les principals necessitats de les empreses. L’equip sortint, direcció de la CCMA i direcció de les empreses, no han aconseguit del govern que els va designar un objectiu bàsic: recuperar el pressupost plurianual, suficient i estable, amb un contracte programa que abordi els reptes de futur.

 

Sense suport econòmic ni estratègia empresarial, s’ha hagut d’afrontar una crisi política, inclòs un intent d’intervenció dels mitjans públics (155), i una pandèmia sense precedents.

La tensió política d’aquests anys s’ha viscut amb intensitat a TV3 i a Catalunya Ràdio, hem estat sovint al mig de les polèmiques polítiques entre els que volien tancar els mitjans i els que els volien instrumentalitzar. "Parem de tirar-nos TV3 pel cap", deia un diputat referint-se a l'ús dels mitjans en la batalla política.

A més, el funcionament i les relacions internes de la Corporació, també s'han ressentit per les tensions entre els directius designats pels partits del govern.

 

Ara comença una etapa continuista de transició, amb directius provisionals, que no s’hauria d’allargar indefinidament, per la incertesa que transmet.

 

La composició de l’actual Consell de Govern és també fruit d’un pacte entre partits, per tant, la despartidització tan reclamada dels nostres mitjans no s’ha produït.

El concurs públic per designar els nous directius ha d’estar resolt abans del 30 de setembre, i és una oportunitat per demostrar que es desterra l’interès partidista i instrumental cap als mitjans públics.

 

Caldrà veure si l’aspiració de fer una elecció amb criteris professionals, transparent i adequada a les necessitats dels mitjans públics, es materialitza, o si hem entrat en una altra etapa “cremallera” de repartiment de càrrecs.

dijous, 7 d’abril del 2022

Primera reunió amb el Consell de Govern de la CCMA: compromís amb la plantilla i la producció i més participació

El nou Consell de Govern de la CCMA està fent reunions de presentació amb els consells professionals i amb els comitès d’empresa. 

A la trobada amb el comitè d’empresa de TV3, hem plantejat diverses qüestions importants per a la plantilla i el futur de l’empresa. Hem reclamat: 

§  Compromís amb el manteniment de la plantilla i la producció. És lògic que el percentatge que es destina al capítol 1 sigui alt perquè el pressupost global està retallat des del 2011. La inversió en capítol 1 és inversió en producció.

§  Autonomia de gestió i funcionament de les empreses de la CCMA sense ingerències del govern i amb respecte a la negociació col·lectiva i als acords laborals per part de l’administració.

§  Manteniment de les línies de producció pròpia, atenció urgent a la programació infantil i juvenil, impuls a la producció de continguts més enllà de la programació generalista dels programes en directe i reactivació de l’ús de les unitats mòbils pròpies.

§  Un pressupost suficient per acabar amb la retallada pressupostària que s’arrossega des del 2011 i que provoca inestabilitat i estancament.

§  Participació de les treballadores i els treballadors en l’estratègia empresarial i organitzativa de l’empresa i en l’elaboració del pla estratègic.

 En resposta a les nostres inquietuds, han afirmat: “La plantilla no és un problema”, i “S’ha d’impulsar el relleu generacional amb la incorporació de nou talent”. Pel que fa a producció, han dit: “N'hem de fer més i millor, aprofitant el talent intern i la col·laboració externa” “La concepció de continguts cada vegada serà més omnicanal.” 

La prioritat expressada pel nou equip directiu és revertir la retallada pressupostària i confien aconseguir un pressupost millorat per al 2023. Prioritzen el contracte programa que s’ha d’acordar amb el govern i iniciar un pla estratègic elaborat amb la participació de les treballadores i els treballadors.

Sobre la nova estructura de comandament, el projecte encara està en procés, i el que es pretén amb les noves àrees de direcció és “una forma més transversal i no tan vertical de funcionament”, “entenent la transversalitat com la col·laboració de persones de diferents àmbits en els projectes”. I sobre la dependència del govern i de Funció Pública, han dit que són conscients que cal transparència en la gestió, explicar millor les nostres necessitats com a empresa i alhora han afirmat: “Hem de tenir capacitat per prendre decisions”. El Consell també s’ha compromès a l’aplicació i el desenvolupament del Pla d’Igualtat.

Ha faltat concreció en algunes qüestions apuntades en el pacte dels tres partits, com ara els canvis societaris o la política d’immobles, que estan en període de reflexió. 

Podem dir que en aquesta primera reunió hem constatat un canvi d’estil de la direcció de la CCMA, i esperem que amb el temps es confirmi i es mantingui l’oferta de diàleg i de participació mostrada avui, així com el compromís manifestat pel Consell amb la plantilla, la producció interna i la democratització de les relacions laborals.