dimarts, 23 de juny del 2020

Més temps perdut per a la CCMA

Ja fa 8 mesos de l’aprovació de la nova llei de la CCMA i res no ha canviat a la direcció.

La  renovació del consell de govern i de la direcció és una urgència, però la falta de voluntat dels partits del govern ho ajorna com a mínim fins després de les eleccions catalanes per raons de control polític.

 

I, mentrestant, el temps passa, i noves tribulacions s’afegeixen als problemes de sempre:

 

L’esforç fet per a la programació de servei durant la pandèmia de la Covid-19 s’ha vist interferit per la utilització governamental dels mitjans.

Les trifulgues entre els partits del govern s’han instal·lat en la programació, amb episodis penosos com ara la utilització del plató del "FAQS" per a actes de partit i l’intent de “blanqueig” de la figura de Jordi Pujol mentre des de molts sectors, i des del mateix Parlament, es retreu que els mitjans públics no hagin fet encara cap programa a fons sobre el cas de corrupció de la família Pujol.

 

La polèmica pel cas Rosell assenyala el director de TV3, Vicent Sanchis, mentre que el director corporatiu d’Esports renuncia al càrrec enmig del malestar creixent de la gent del seu departament per la davallada d’una àrea que no es refà de la pèrdua de drets esportius i que ha quedat marginada de la graella de programació.

 

La reincorporació d’Andreu Joan Martínez, director d’Estratègia i Recursos Humans, després de la seva sortida precipitada del Departament  d’Interior, ha paralitzat qüestions estratègiques: es bloqueja el pla de renovació de plantilla i no es dona resposta a les propostes del Comitè sobre la regulació del teletreballI el Pla d’Igualtat continua pendent d’acord.

Només la mobilització, els contactes amb les conselleries, i també la pressió jurídica, han servit per forçar negociacions i acords com el de la recuperació de les 35 hores. 

 

En matèria econòmica, les crisis anunciades es repeteixen cada any. Tot i els nous pressupostos de la Generalitat, continua bloquejat el Contracte Programa, i Sanchis i Llorach esgrimeixen la caiguda d’ingressos publicitaris per deixar en l’aire la continuïtat de la sèrie "Com si fos ahir" i del “Polònia”.

La prevenció de la Covid-19 dificulta la represa de la telenovel·la, però cal apostar amb convicció pel manteniment d’una línia de producció que és necessària i viableamb l’afegit de la dinamització que aporta al sector d’actors i guionistes. Igualment amb el "Polònia", programa insígnia de la graella de TV3.

El consell de govern hauria de plegar immediatament per la incapacitat de comprometre un finançament estable per a la CCMA.

 

La renovació d'aquest consell,  pendent des de fa anys és responsabilitat exclusiva del Parlament i dels grups parlamentaris que la bloquegen. És urgent aplicar la nova Llei de la CCMA i avançar cap al futur amb plans de renovació de plantilla que garanteixin la producció i l’adaptació tecnològica i amb un Contracte Programa que doni estabilitat al pressupost en un context de davallada continuada dels ingressos publicitaris.