Pàgines

dijous, 29 de juny del 2017

Final de curs i la CCMA continua atrinxerada

Fem un breu repàs de les assignatures pendents:

Contracte Programa i pressupost

La consellera de la presidència, Neus Munté, va anunciar que aquest mes de juny hi hauria un nou contracte programa (2017-2020) per a la CCMA i, de moment, el tràmit d’aprovació no ha finalitzat. D’aquest contracte programa en depèn la recuperació i l’estabilitat del finançament pels pròxims anys.

Pla Estratègic

El Consell de la CCMA va dir que a finals de juny hi hauria un pla estratègic que a hores d’ara no s’ha fet públic. Els encarregats de fer el pla van dir que convocarien els comitès per parlar del nou Marc Estratègic, però no hi ha hagut cap més contacte.

Llei de la CCMA

La ponència parlamentària de la nova llei de la CCMA, que havia d'acabar les tasques aquesta setmana, d'acord amb la moció que va fixar com a límit el primer semestre, continuarà amb dues sessions el mes de juliol, però no està assegurat que acabi la feina abans de vacances. Recordeu que el principal punt de les propostes és el canvi en el sistema de governança, de manera que l'elecció del Consell de Govern sigui per una majoria qualificada de 2/3..

Renovació del Consell de govern de la CCMA i compliment de les mocions del Parlament

El Parlament va aprovar en la mateixa moció que el juny també acabava el termini per dur a terme el recanvi de tres consellers, previst per la Llei de la Corpo, però l’actual Consell no té intenció de renovar-se. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reclamat a la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, que notifiqui quins són els consellers que deixen el càrrec, però aquesta instància tampoc obté resultats. El Consell s’ha atrinxerat i al·lega que s’hauria de fer un sorteig intern per triar quins són els consellers que han de deixar el càrrec, un sistema que només s'utilitza quan tots els consellers són nomenats en el mateix moment, i que no és el cas. I tampoc no té cap intenció d’acatar la moció parlamentària que va reclamar la dimissió de Núria Llorach i la reprovació del nomenament del director Vicent Sanchis.
En resum, l’acció parlamentària i institucional en relació a la CCMA no fructifica i mentrestant el Consell de la CCMA es rifa el Parlament.

Retorn RAV / Quota comitè / Salut Laboral

RETORN DEL RAV 


En la nòmina d’aquest mes cobrarem la meitat de la part del 5% del sou anual corresponent al descompte del RAV del 2014, tal com es va acordar en la negociació del conveni. En la nòmina de desembre cobrarem l’altra meitat.

QUOTA COMITÈ


Aquest mes es descomptarà de la nòmina la quantitat de 18 euros corresponent a la quota d’ajut pel funcionament del Comitè d'empresa a tots els treballadors que tenen autoritzat aquest descompte.

LA SALUT LABORAL


A les avaluacions de riscos laborals que s’estan fent a TVC destaca la problemàtica de l'organització del treball en departaments amb col·lectius planificats a torns i amb horari flexible.

De les dades objectives que han facilitat als delegats de prevenció, observem que hi ha un increment d’absentisme des del 2015 que sempre ha estat per sobre del 3%, exceptuant el mes d’agost, i que al 2017 estem al 5’1%. S’entén per absentisme les baixes per accidents laborals, accidents no laborals, malaltia comuna, maternitat/paternitat i recaiguda de malaltia. Aquest increment de baixes entenem que està relacionat amb la pressió constant de feina que recau cada cop més sobre menys plantilla. També hi ha un increment d’accidents "in itinere", és a dir durant el trasllat anant i tornant de casa a la feina, i per això s’està treballant per fer jornades obertes de conducció segura de vehicles.

dilluns, 12 de juny del 2017

Canvis dràstics i amb presses


En una trobada amb responsables de Recursos Humans i amb el director d'Informatius, el Comitè d'Empresa ha confirmat que la direcció vol ajuntar sota una única direcció que depengui d'Informatius els programes i els equips del “Sense Ficció” i el “30 minuts”. Aquest canvi comporta el relleu dels actuals directors, Joan Salvat i Eduard Sanjuán, que seran substituïts per Raül Gallego, ENG, que tornaria a TVC amb un contracte mercantil i també el trasllat de l'equip del “Sense Ficció” al “30'”. En principi, la intenció de la direcció és mantenir les "marques" i els horaris de tots dos programes.
Prèviament, la direcció d'Informatius havia notificat els canvis a l'equip del “30'”, però l'equip del "Sense ficció" va conèixer la notícia per la premsa i encara no sap els motius de la reorganització.

En la mateixa reunió també es va tractar del nou format del “Telenotícies Comarques”, sense desconnexions, i la supressió de "Tot un món" i "Espai Terra".

En relació amb el nou “Comarques” la direcció defensa el canvi, que ve motivat per la falta de plantilla suficient per mantenir les desconnexions territorials, tot i que també respon a un canvi profund en la manera d'informar, que començaria pel territori. Des del Comitè, vam expressar preocupació per la pèrdua de la informació de proximitat que no té cabuda en un informatiu d'àmbit de tot Catalunya, i també per la reorganització de la feina pel que fa a horaris i perfils professionals dels treballadors. També vam recordar el desaprofitament d'anys d'inversió en els platós de les delegacions, que ara quedaran en desús.

La direcció va respondre que de moment els horaris i funcions dels treballadors de les delegacions no es tocaran. Sobre el model del nou informatiu, David Bassa va explicar que volen potenciar els directes des de totes les delegacions i equips territorials, i que TV3 no ha de competir amb les televisions locals pel que fa a continguts. També va dir que les inversions anteriors en infraestructures de platós no els faran variar l'estratègia, perquè "les estructures no poden pesar més que els continguts". A primers del 2018 la direcció s'ha compromès a fer una valoració conjunta amb les delegacions del funcionament del nou programa.

Sobre la supressió de "Tot un món", vam dir a la direcció que ho considerem un error i una pèrdua important en la programació pel seu caràcter de servei públic en un tema clau. És dels pocs programes de TVC  sobre immigració i té un merescut prestigi entre el teixit associatiu i cultural d'immigrants del nostre país. Davant l'afirmació de Bassa que el programa només s'ha suspès, i que pot tornar en el futur, vam insistir que el programa ni se suspengui ni s'interrompi, i menys amb l'únic argument que cal reforçar informatius diaris els pròxims mesos.

Pel que fa a “Espai Terra”, la direcció ens va confirmar que no s'està treballant en cap nou programa de temàtica mediambiental ni de natura, i que aquests continguts s'encabiran dins del nou magazín del matí i també en el nou “TN Comarques”. El Comitè, però, va manifestar la seva preocupació per la desaparició de programes amb temàtiques de tant interès social com la immigració o el medi ambient.


NOTA DELS PROMOTORS DEL FUTUR CONSELL PROFESSIONAL DE PROGRAMES

La comissió nomenada pel Consell de Govern de la CCMA –Brauli Duart, Josep Vilar i Rita Marzoa- s’ha reunit amb membres de la plataforma que promou la creació d’un Consell dels Professionals de Programes i Antena. La reunió, amb assistència de professionals de Catalunya Ràdio i de TV3, s’ha celebrat per avaluar la proposta d’estatuts aprovada en assemblea de treballadors de TV3 i per avançar en la redacció d’uns estatuts definitius per a un consell professional que ha de donar empara als professionals de programes de la CCMA.

En representació de la direcció de la CCMA, la comissió ha manifestat que està interessada en la creació d’aquest consell de programes a més a més del ja existent Consell Professional d’Informatius, i presentarà una contraproposta, a negociar, de l’esborrany presentat per la plataforma, per deixar-lo enllestit al juny.

Pròximament la plataforma de promotors del nou Consell Professional de Programes convocarà una assemblea per parlar dels següents passos a fer.